stanovalnica

Vabilo na srečanje:

Vzpostavljamo bivanjsko skupnost

Vabimo k snovanju bivanjske skupnosti v Ljubljani ali njeni okolici. Prvo srečanje bo v četrtek, 13. 10. 2022, ob 10.15  v Dnevnem centru aktivnosti za starejše, na Tržaški 37, v Ljubljani.

V družbi, kjer se razrašča osamljenost, potrebujemo stanovanjske rešitve, ki gradijo na solidarnosti in medsosedski pomoči. Eno takih predstavljajo bivanjske skupnosti, ki so bolj ali manj uspešno že zaživele tudi pri nas, npr. v Davči in Murski Soboti. Zanimanja je z novimi generacijami starejših vedno več, a praksa žal še ni razširjena – tudi zato ker še ni podpore lokalnih skupnosti ali države.

Ker si na IŠSP – Inštitutu za študije stanovanj in prostora, skupaj s somišljeniki, želimo premikov od idej in pogovorov o sobivanju h konkretizaciji, načrtujemo prvo zadružno bivanjsko skupnost v Ljubljani ali njeni okolici. Trenutno smo v iskanju primerne hiše, ki bo dovolj velika za vzpostavitev kakovostnih prostorskih pogojev za sobivanje.

Projekt želimo snovati od spodaj navzgor, v skladu s potrebami, željami in zmožnostmi bodočih stanovalcev. Zato vabimo vse zainteresirane za sobivanje in tudi tiste, ki ste lastniki prevelike nepremičnine in bi jo želeli prodati po razumni ceni za namen vzpostavitve bivanjske skupnosti, na prvo srečanje, ki bo 13. 10. 2022, ob 10.15  v Dnevnem centru aktivnosti za starejše, na Tržaški 37. Korake na poti do realizacije nam bo pomagala misliti Alenka Ogrin, z Inštituta Antona Trstenjaka.

Vse interesente vabimo k reševanju zelo kratke ankete, s katero želimo pridobiti nekaj osnovnih informacij o potrebah in željah glede bivanjske skupnosti. Za dodatne informacije smo dosegljivi tudi po elektronski pošti ali na telefonski številki 051 204 115 (Anja). 

Vabljeni!